Nieuws

Hieronder vindt u onze nieuwsberichten: waar houden we ons op het moment mee bezig? In welke andere media worden we genoemd?

Fietsen voor de behandeling van erfelijke hartziektes

Wij fietsen mee in de Utrechtse Wielertrilogie! Dit betekent dat een team de benen uit het lijf trapt tijdens de Tour d’Utrecht op zondag 7 juli.

De opbrengsten van dit jaar gaan naar het NLHI, de Hartenbank en naar onderzoek naar erfelijke hartziekten, zoals LMNA Cardiac en PLN. Het globale thema is: vroegdetectie van erfelijke hartziekten.

Erfelijke hartziekten zijn een ramp voor de families die er door getroffen worden. Het NLHI, de Hartenbank, Stichting LMNA Cardiac en Stichting PLN geven deze families hoop op een betere diagnose of genezing.

Wilt u doneren? Dit kan hier.

Eerste hartweefsel voor onderzoek uitgegeven

Een mijlpaal voor de Hartenbank: het allereerste hartweefsel is uitgegeven aan Renee Maas, onderzoeker aan het UMC Utrecht. Zij gaat dit gebruiken voor haar onderzoek. Onze biobank-medewerker Maureen van der Arend overhandigt haar het materiaal.

Renee Maas vertelt: “Ik onderzoek de genetische hartspierziekte PLN. Met behulp van de Hartenbank worden harten van dragers met deze mutatie en zonder deze hartziekte beschikbaar gesteld. Deze harten zijn cruciaal voor het bestuderen van de (nog) gezonde fase van de ziekte. Ze kunnen ons inzichten geven in het ziektebeloop en in mogelijke behandelstrategieën.”

Ruim 1000 opgehaald tijdens Vuelta a Utrecht

Zondag 27 augustus deed de Hartenbank mee aan de Vuelta a Utrecht! In de toffe gesponsorde t-shirts van Stichting Genetische Hartspierziekte PLNfietsten we met een team door het mooie polderlandschap rondom Utrecht. Een beetje regen, onweer, twee lekke banden en verzuurde benen hielden ons niet tegen om de finish te halen.

Wij willen ook graag iedereen bedanken die aan ons gedoneerd heeft! We hebben ruim 1000 euro opgehaald. Hiermee kunnen we families waarin erfelijke hartziekten voorkomen weer meer hoop geven op een betere diagnose of genezing.

Wiek van Gilst Samenwerkingsprijs 2023

Wij hebben de Wiek van Gilst Samenwerkingsprijs gewonnen! Deze prijs gaat elk jaar naar een persoon die of een initiatief dat de samenwerking in het cardiovasculaire veld bevordert en bijdraagt aan de ambitie van de DCVA om hart- en vaatziekten te verminderen. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt op het jaarlijkse DCVA-NLHI Congres. Een mooie kroon op ons werk!

Wij willen graag Dutch CardioVascular Alliance, Netherlands Heart Institute, Stichting Genetische Hartspierziekte PLN en Hartstichting bedanken voor de goede samenwerking en het bundelen van onze krachten!

Nieuwe video over de Hartenbank

In samenwerking met Pounding Pictures heeft de Hartenbank een nieuwe video gemaakt. In deze video vertellen de PLN Stichting, artsen en onderzoekers waarom de Hartenbank belangrijk is en waarom wij zoveel mogelijk hartweefsel nodig hebben van zowel gezonde als zieke donoren. U kunt de video hier bekijken of klikken op onderstaande afbeelding. Deze video staat ook op onze socialemediakanalen (LinkedIn en Facebook). Wij vinden het leuk als u deze video online of in uw netwerk wil delen!

Op 12 november 2022 fietsten 38 helden 4 uur lang voor de Hartenbank. De aanleiding was het 50-jarig bestaan van Netherlands Heart Institute. In totaal werd zo’n 5.000 Euro opgehaald en het NLHI heeft dit met hulp van een gulle gever verdubbeld tot 10.000 Euro! Een geweldig resultaat waar we zeer trots op zijn! Hartenbank Coordinator Michiel Henkens vertelt nog eens waar we het allemaal voor deden. Speciale dank gaat uit naar de instructeurs van Legendary Lane, onze sponsoren: WCN.life, NVVC.nl, Antoine Catering, de PLN stichting en naar de makers van deze video CreativeBros.nl.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Hartenbank artikel in Netherlands Heart Journal

De Hartenbank is een centrale biobank waarin hartweefsel van overleden donoren wordt opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek. Twee jaar geleden is hiervoor een pilot gestart met steun van de Hartstichting, inmiddels is de biobank volledig in gebruik. De werkwijze voor de ontwikkeling van de Hartenbank is recent gepubliceerd in het Netherlands Heart Journal (NHJ): https://lnkd.in/euEDG2VK. Eerste auteur en tevens coördinator van de Hartenbank is Michiel Henkens. Onderzoekers over de hele wereld kunnen het opgeslagen hartweefsel en gerelateerde klinische data gebruiken. Voor het gebruik van weefsel dien je als onderzoeker een goed onderbouwde aanvraag in te dienen. Lees meer over de Hartenbank en de betrokkenheid van de Hartstichting: https://lnkd.in/eSPwbaQF

Team Hartenbank fietst voor Cycle Paris (mei 2022)

Tijdens het fietsevenement ‘Cycle Paris’ van de Hartstichting (26-30 mei 2022) fietste “Team Hartenbank” van Den Haag naar Parijs om geld in te zamelen voor de Hartenbank. Het (toekomstige) werk van de Hartenbank zou niet mogelijk zijn zonder financiële steun. Team Hartenbank heeft € 7.239,99 opgehaald. Alle donateurs bedankt voor uw bijdrage!

‘Boost voor translationeel en fundamenteel cardiovasculair onderzoek’ (De Cardioloog, juni 2022)

Hartenbank van start

Sinds vorig jaar kan iedere volwassen Nederlander zich aanmelden als toekomstige hartdonor bij de Hartenbank. In deze biobank wordt hartweefsel verzameld en opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek naar verschillende hartziektes. De eerste donorharten zijn nu ook daadwerkelijk in de Hartenbank opgenomen. Lees meer >>

Pieter Glijnis wil meer harten voor onderzoek naar PLN (NPO radio 1, 20 mei 2022)

Ooit was Pieter Glijnis succesvol zakenman. Maar hij kreeg de erfelijke hartspierziekte PLN. Door een donorhart is hij er nu nog. En sindsdien zet hij zich in voor onderzoek naar PLN. Hij richtte een hartenbank op om harten in te zamelen voor dat onderzoek. Maar: tot nu toe zijn er pas twee binnengekomen. En dus moet er meer aandacht voor komen. Pieter hangt aan de lijn. Luister naar het fragment >>

Hart voor de wetenschap (Volkskrant van 14 mei 2022)

Nadat hij was getroffen door een erfelijke hartspierziekte nam Pieter Glijnis het initiatief voor een wereldwijd unieke hartenbank. Maar (gezonde) harten die onderzoekers kunnen gebruiken, zijn zo snel niet gevonden. Lees meer >>

Menselijk hartweefsel beschikbaar voor cardiovasculair onderzoek

De Hartenbank is een non-profit biobank die biomateriaal en klinische gegevens verzamelt en opslaat van personen met en zonder eerder bekende hartziekten. Alle personen van 18 jaar en ouder die in Nederland wonen, komen in aanmerking voor opname als potentiële toekomstige donor. Onderzoekers over de hele wereld kunnen het opgeslagen hartweefsel en gerelateerde klinische data gebruiken voor hun onderzoek. De eerste stukjes weefsel zijn nu beschikbaar! Lees meer >>

Nieuwe animatievideo Hartenbank

Er is een animatievideo gemaakt om het concept van de Hartenbank uit te leggen. Neem een ​​kijkje en stuur het gerust rond!

De Hartenbank is een non-profit biobank die biomateriaal en klinische gegevens verzamelt en opslaat van personen met en zonder eerder bekende hartziekten. Alle personen ouder dan 18 jaar die in Nederland wonen, komen in aanmerking voor opname als potentiële toekomstige donor. Onderzoekers over de hele wereld kunnen het opgeslagen hartweefsel en gerelateerde klinische data gebruiken voor hun onderzoek.

Voor meer informatie & informatie over hoe u donor kunt worden gaat u naar www.hartenbank.nl

Het (toekomstige) werk van de Hartenbank is niet mogelijk zonder donaties. Wilt u een financiële bijdrage leveren? Ga naar www.hartenbank.nl/steun-ons/

Namens alle onderzoekers willen wij u hartelijk danken voor uw bijdrage.

Nieuws 2021

NTvG Jaargang 165 Nummer 8 26 februari 2021: De Nederlandse Hartenbank is gestart.

Klik hier om het artikel te lezen.

Nieuws 2020

AD 2 juni 2020: Eerste Nederlandse donorbank voor harten is geopend
Interview met Pieter Glijnis, voorzitter Stichting PLN

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer