Hoe meld ik mij aan?

Inschrijven bij de Hartenbank bestaat uit twee stappen: aanmelden en registreren. U meldt zich aan door de informatie en toestemmingsformulieren op te vragen, deze kunt u hier aanvragen.

Als u na ontvangst van de informatie en toestemmingsformulieren nog vragen heeft, dan kunt u laagdrempelig contact met ons opnemen via info@hartenbank.nl of telefonisch via 088-2333 699 (ma-vr 9.00-17.00). Als u heeft besloten dat u zich wil registeren als toekomstige donor, dan dient u de toestemmingsformulieren te ondertekenen en terug te sturen aan de Hartenbank met de bijgeleverde retourenvelop. Als u dit toestemmingsformulier niet ondertekend retour stuurt ontvangt u eenmalig een herinnering. Bij geen reactie worden uw gegevens na 1 jaar verwijderd.

Als de Hartenbank de toestemmingsformulieren volledig ingevuld van u heeft ontvangen, wordt u ingeschreven in het donorbestand van de Hartenbank en ontvangt u een codicilpasje. Op dit pasje staan uw gegevens vermeld en ook het telefoonnummer waarmee uw naasten na overlijden de Hartenbank kunnen informeren.

Voor een goed verloop van de donatie is de medewerking van mensen uit uw naaste omgeving noodzakelijk. Daarom raden wij u aan om beslissingen over donorschap met hen te bespreken. De Hartenbank vindt het belangrijk dat het donorschap in goed overleg met uw naasten tot stand komt.

Contactpersoon

U dient bij registratie als Hartenbankdonor de contactgegevens van iemand uit uw naaste omgeving op te geven. U mag zelf bepalen welk meerderjarig persoon u hiervoor wilt aanwijzen. Dit kan een echtgenoot, partner, kind, een andere verwant of erfgenaam, een goede vriend(in), uw huisarts of een ander gekozen vertrouwenspersoon zijn. Mocht het voorkomen dat wij contact met u willen opnemen maar u niet kunnen bereiken, dan zullen we contact opnemen met uw contactpersoon om te vragen of uw gegevens nog kloppen.

Wie kan zich aanmelden?

Iedereen boven de 18 jaar kan zich registreren als mogelijke toekomstige Hartenbankdonor. Registratie is niet beperkt tot mensen met een hartaandoening. Mensen met hartproblemen, mensen met een genetische aanleg voor het ontwikkelen van hartproblemen maar ook gezonde personen (zogenaamde controle-donoren) worden uitgenodigd om zich te registreren als Hartenbankdonor.

Informatiebrief

Klik hier voor de volledige informatiebrief over registratie als donor bij de Hartenbank. Deze ontvangt u bij de informatie en toestemmingsformulieren als u zich aanmeldt.

Toestemming intrekken

U kunt uw toestemming voor donatie van uw hart en persoonsgegevens aan de Hartenbank voor wetenschappelijk onderzoek altijd weer intrekken.

Uw gegevens worden na intrekking van uw toestemming verwijderd. Klik hier voor het formulier voor intrekken van uw gegevens.