Hoe meld ik mij aan?

U meldt zich aan door de aanmeldingsformulieren in te vullen en deze ondertekend aan de Hartenbank terug te sturen.

We beoordelen dan of registratie mogelijk is. Zo ja, dan wordt u ingeschreven in het donorbestand van de Hartenbank en ontvangt u een codicilpasje. Hierop zullen uw gegevens vermeld staan, en de contactgegevens waarmee na overlijden de Hartenbank op de hoogte kan worden gesteld. Als het hart niet kan worden uitgegeven voor wetenschappelijk onderzoek, kan de Hartenbank de registratie weigeren. Er zal altijd schriftelijk worden uitgelegd waarom registratie niet mogelijk is.

Voor een goed verloop van de donatie is de medewerking van mensen uit uw naaste omgeving noodzakelijk. Daarom raden wij u aan om beslissingen over donorschap met hen te bespreken en hen ook deze informatie te laten lezen. De Hartenbank vindt het belangrijk dat het donorschap in goed overleg met uw naasten tot stand komt.

Contactpersoon

Bij uw aanmelding als hartdonor vragen wij ook de contactgegevens van iemand uit uw naaste omgeving. U mag zelf bepalen welke (meerderjarige) persoon u hiervoor wilt aanwijzen. Dit kan een echtgenoot, partner, kind, een andere verwant of erfgenaam, een goede vriend(in), uw huisarts of een ander gekozen vertrouwenspersoon zijn. Mocht het voorkomen dat wij contact met u willen opnemen maar u niet kunnen bereiken, dan zullen we contact opnemen met uw contactpersoon om te vragen of uw gegevens nog kloppen.

Wie kan zich aanmelden?

Iedereen boven de 18 jaar kan zich registreren voor hartdonatie aan de Hartenbank. Registratie is niet beperkt tot mensen met een hartaandoening. Mensen met hartproblemen, mensen met een genetische aanleg voor het ontwikkelen van hartproblemen maar ook gezonde personen (zogenaamde controle-donoren) worden uitgenodigd om zich te registreren als hartdonor.

Informatiebrief

Klik hier voor de volledige informatiebrief over registratie als donor bij de Hartenbank.