Bianca is hartdonor: “ik wil anderen kunnen helpen”

Bianca Stroeven (58) is Hartenbank-donor, Hersenbank-donor én lichaamsdonor. Ze vindt het een mooi idee om nog iets voor een ander te kunnen betekenen nadat zij zelf is overleden.

Een paar maanden geleden besloot Bianca haar hart te doneren aan de Hartenbank. “Ik heb chronisch hartfalen (zowel links als rechts) en een geleidingsstoornis. Daarnaast kamp ik nog met andere ziektes, zoals een posttraumatische stress-stoornis en slaapapneu. Ik ben gelukkig zo’n tien jaar stabiel, maar al deze ongemakken zetten me wel aan het denken: wat wil ik dat er met mijn lichaam gebeurt als ik ben overleden?

Doneren

“Eerst vond ik het een eng idee om mijn organen na overlijden te doneren. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik het een fijn idee vond dat ik mensen die na mij komen kan helpen. Als eerste schreef ik me in bij de Hartenbank. Toen kwam ik in aanraking met de Hersenbank en besloot ik ook hersendonor te worden. Ten slotte dacht ik: als ze dan toch bezig zijn, dan doneer ik mijn hele lichaam wel aan de wetenschap.”

Invloed op dagelijks leven

De hartziekten beperken Bianca best wel in het dagelijks leven. “Ik heb eigenlijk altijd wel pijn en ben snel vermoeid (ook door mijn slaapapneu). Na de diagnose heb ik mijn leven opnieuw moeten inrichten. Ik doe nog wel veel leuke dingen. Zo zit ik bij een koor en heb ik twee oppashondjes, maar ik merk dat ik gewoon minder kan doen op een dag. Na 16.00 uur ben ik mijn dag rustig aan het afbouwen. En als ik op een dag iets gepland heb, kan ik daarna niet nog een andere afspraak plannen. Ik heb dus geleerd om mijn grenzen te bewaken en deze aan te geven bij mijn omgeving. Niet iedereen snapt het dat ik niet alles kan. Dit komt ook omdat je aan de buitenkant niet ziet wat er speelt. Vaak stuit ik dus op onbegrip, maar hier trek ik me tegenwoordig weinig van aan.”

Verloop ziekte

“Het is vooral lastig dat je niet weet hoe de ziekte gaat verlopen: het kan heel lang goed gaan, maar ook opeens helemaal mis zijn. Dit vond ik eerst een heel eng idee, maar ik heb dat op een gegeven moment opzij weten te zetten. Dat moet ook wel. Ik ga zelf in ieder geval niet bij de pakken neerzitten en probeer zo veel mogelijk leuke dingen te doen. Natuurlijk heb ik mijn sombere momenten, maar met humor en relativeringsvermogen kom ik een heel eind. Het helpt ook om mezelf te vergelijken met mensen die het nog veel slechter hebben.”

Anderen helpen

“Ik hoop echt dat ik door donor te zijn anderen kan helpen. Ik vind het belangrijk dat ik na mijn dood iets bij kan dragen aan de wetenschap en het oplossen van ziektes.”

Combinatie donor Hartenbank en Hersenbank

Het is mogelijk om zowel hartdonor bij de Hartenbank als hersendonor bij de Nederlandse Hersenbank te zijn. De Hartenbank en de Nederlandse Hersenbank zijn aparte organisaties maar werken nauw samen. Het uitnemen van het hart en de hersenen gebeurt gelijktijdig in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Het combineren van hartdonatie aan de Hartenbank met het lichaam ter beschikking stellen van de medische wetenschap is sommige gevallen, maar niet in alle gevallen mogelijk. Elk medisch centrum heeft hiervoor eigen richtlijnen opgesteld.